top of page
  • NB Gummi

Byta till sommardäck 2023 - när?

Uppdaterat: 2 feb.

Ställer du dig frågan varje år? När ska man byta till sommardäck? Ja, då är du inte alls ensam! I det här inlägget kommer du därför att få en redogörelse på de lagar och datum som gäller som rekommendationer.


Så när ska man byta till sommardäck 2023?


Du får, enligt lag, byta från vinterdäck till sommardäck från och med 31 mars. Dubbdäck (vinterdäck) är tillåtet att köra med till och med den 15 april. Vi rekommenderar att byta till sommardäck när temperaturen ligger stadigt över 5-10 grader.

Det innebär att “däckåret” kan delas upp i tre perioder. En period du måste ha vinterdäck, en period du får (vid vinterunderlag) samt en period där det är förbjudet.

  • 1 december – 31 mars: du måste ha vinterdäck (om vinterväglag råder)

  • 1 oktober – 15 april: du får använda vinterdäck

  • 16 april – 30 september: det är förbjudetHur vet jag att mina sommardäck är lagliga?


Du som framför ditt fordon behöver förutom en rad saker som t.ex. en bilförsäkring även ha godkända däck. Om du inte har godkända däck riskerar du vid en poliskontroll att behöva böta 1200 kronor. Den viktigaste aspekten är däremot inte om du får en böter eller inte, utan det kan även vara direkt osäkert att inte ha godkända sommardäck.


Definitionen för godkända däck mäts i mönsterdjup, de vill säga djupet i millimeter på de mönster ditt däck har. Minsta tillåtna mönsterdjup är 1,6 millimeter.


Rekommendationen för att framföra fordonet så säkert som möjligt är ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.


Vi hjälper dig med att byta till sommardäck och ser till att hjulen sitter fast ordentligt, att du har korrekt lufttryck i dina däck och att skiftet till sommardäck går snabbt och smidigt. Du vet väl om att vi har drop-in och även öppet under lördagar i april!


Behöver du köpa nya sommardäck? Vi säljer premiummärken till bra pris och hjälper dig hitta däcket som passar dina behov bäst.


För dig som vill byta till sommardäck i rätt tid rekommenderar vi att du ringer oss och frågar eftersom vädret kan skilja väldigt mycket från år till år.Välkommen in för att byta till sommardäck!

89 visningar1 kommentar
bottom of page