top of page
  • NB Gummi

Hjulinställning hos NB Gummi

Uppdaterat: 24 aug. 2021

En hjulinställning är en mycket exakt mätning och justering av hjulvinklarna på din bil. Man gör en inställning först och främst för att undvika snabbslitage på däcken men också för att få en mer trafiksäker bil. Vid en korrekt utförd hjulinställning kommer dina däck att få en betydligt längre livslängd, din bil kommer att kännas mer lätthanterlig men framförallt kommer dina bränslekostnader att sjunka vilket har en positiv inverkan på miljön. Hjulgeometrin mäts i tre olika värden: Camber (vinkeln in eller ut från hjulaxeln), Caster (vinkel mellan övre spindelled och nedre spindelled) och Toe-in (vinkeln in/ut på det svängande hjulet, sett uppifrån. Är värdet negativt kallas detta för Toe-out). Detta är värden som mäts i grader. Genom en hjulinställning så ser man till att dessa värden är korrekta för just din bilmodell.Hur ofta ska man göra en hjulinställning?

Det är bra att se över hjulinställningen 1 gång/år eller var 2 000 mil. I övrigt bör man göra en inställning om man har kört på något, kört över en vägbula i för hög hastighet eller dunkat i en grop på vägen. Därtill bör man givetvis kontrollera fram – och bakvagnsinställningarna om man känner att något är konstigt med styrningen, väghållningen eller ratten.

När behöver du en hjulinställning?

  • När ratten sitter snett när du kör rakt fram

  • När bilen vill dra åt höger eller vänster

  • När bilen känns instabil och vill ”vandra” över vägbanan

  • Efter en påkörd trottoarkant, ojämnheter och/eller håligheter i vägbanan

  • Om bilen har varit på verkstad där man har bytt ut delar

  • Om däcken slits onormalt

Hur går en hjulinställning till?

Om du kört på en trottoarkant exempelvis eller gjort ett arbete i bilens styrleder behöver du ofta göra en hjulinställning. Du kan sedan boka en tid för en inställning hos oss på NB Gummi. När bilen lämnas in kommer mätinstrument fästas på bilen för att vi ska veta hur mycket inställningen måste justeras och hur många grader den ska ändras. Vid enkla fall tar det knappt en timme, men mer komplexa problem kan ta tre till fyra timmar. När vi är klara med din bil kan du med en gång märka stor skillnad. Bilen blir skönare att köra och onödigt däckslitage förhindras.


Välkommen in! / NB Gummi AB


140 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page