top of page
  • NB Gummi

Mönsterdjup sommardäck & vinterdäck - laglig gräns?

Uppdaterat: 22 nov. 2021

Visste du att däckens kontaktyta med vägen är knappt som en handflata och bilen väger flera ton. Torrt, vått, is, slask eller snö - Bra däck är viktigt oavsett väglag. Du vet väl även om att bromssträckan kan öka upp mot 300% i blött väglag jämfört med torrt.

Det är därför väldigt viktigt att ha bra däck med bra mönsterdjup för att du och dina medtrafikanter skall vara så säkra som möjligt ute på vägarna. På så sätt minimerar du bromssträckan och maximerar stabiliteten om du behöver väja.Vad säger lagen & vad rekommenderas?

Ett nytt sommardäck har ett mönsterdjup på 7-8mm och ett nytt vinterdäck har 8-10mm mönsterdjup. Vi rekommenderar att åka med minst 3 millimeter på sommardäcken även om lagen säger 1,6mm.

På vinterdäck rekommenderar vi att du byter däck vid 5 millimeter men lagliga gränsen är 3 millimeter mönsterdjup. Byter du dina däck vid rekommendationen så är du alltid på den säkra sidan och dessutom slipper du ha blankslitna däck som är olagliga vi slutet av säsongen innan det är dags för däckskifte.Varför är mönsterdjup viktigt?

Med lägre mönsterdjup så ökar risken för vattenplaning avsevärt samt att stabiliteten och bromssträckan försämras kraftigt. Vi på NB Gummi kontrollerar alltid dina däck innan montering när du har dom på vårat däckhotell i Stockholm och skulle du närma dig rekommendationerna så kontaktar vi dig i god tid inför däckskiftet.

Kör du mycket är det bra att själv kontrollera mönsterdjupet och viktigt då är att inte glömma att titta på insidan av slitbanan då det finns risk för snedslitna däck. Har man fått snedslitna däck behövs oftast en hjulinställning göras. Läs mer om det HÄR


Hur mäter man mönsterdjup på sina däck?

Det går att mäta mönsterdjupet på sina däck med en tumstock som de flesta har hemma. Går inte det då man har en låg bil och behöver mäta djupet på bakdäcken finns det anpassade stickor för att mäta mönsterdjup. Vi hjälper självklart till om man är osäker eller inte lyckas göra det själv. Det är en tjänst vi inte tar betalt för utan gör det kostnadsfritt för att hålla vägarna och förarna så säkra som möjligt. Mät hellre en gång för mycket än en gång för lite.


Bor du i Stockholm?

Vi hjälper dig att hitta rätt däck för dig och din bil - Välkommen in till oss på NB Gummi i Stockholm eller tryck här för att kontakta oss

95 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page