top of page
  • NB Gummi

När ska man byta till vinterdäck?

Uppdaterat: 22 nov. 2021

Byte till dubbdäck & vinterdäck- Datum 2021

Sverige är ett land med flera årstider men med dessa årstider kräver också skifte av däck för att anpassa bilarna till väglaget i Sverige. Datum som gäller för byte till vinterdäck 2021 går vi igenom här.

Vilka datum för vinterdäck gäller?

Transportstyrelsen har bestämt specifika datum när det är dags att byta från sommardäcken till vinterdäck, det är även specifika datum som gäller om du har dubbdäck. Det gäller främst att se till väglaget och vädret där du bor, om det redan har blivit vinterväglag där du är bosatt, behöver vinterdäcken monteras på.

Tips: Vänta inte för länge med att byta till vinterdäck! Och håll koll på vädret.

Datum för vinterdäck 2021

De datum som Transportstyrelsen bestämt som krav på att ha vinterdäck är 1 december 2021 – 31 mars 2022. Med tillägg att utanför dessa datum måste du ha vinterdäck på bilen - om vinterväglag råder.

Datum för dubbdäck 2021

Om du kör med dubbdäck är det bra att veta att dessa har ett längre spann gällande datum. Du får köra med dubbdäck från 1 oktober 2021 till 15 april 2022. Här gäller samma princip utanför dessa datum, det är godkänt att köra med dubbdäck om vinterväglag råder.

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april.

Vad räknas som vinterväglag?

Vinterväglag är om is, snömodd, snö eller frost finns på vägen. Det räcker med att det råder vinterväglag på vissa delar av vägarna för att det betraktas som sådant.


Vad är skillnaden på friktionsdäck och dubbdäck?

Det finns två typer av vinterdäck – dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäcken är vinterdäck utan dubbar.


Var kan man byta däck?

Vi på NB Gummi hjälper dig med däckbytet till vinterdäck och har drop-in året runt. Du behöver alltså inte boka någon tid hos oss för att skifta dina däck. Vi har även däckhotell då vi tvättar, förvarar samt kontrollerar dina däck. Du kan med andra ord komma in till oss när du har vägarna förbi så skiftar vi dina däck på ca 5-7 minuter.


Vad kostar det att byta däck?

Ett däckbyte kostar 480kr - däckhotell inklusive skifte kostar mellan 1450kr till 1950kr.

98 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page