top of page
  • NB Gummi

När ska man byta till vinterdäck 2024?

Uppdaterat: 18 mars

Datum för byte till friktionsdäck och dubbdäck 2024

I Sverige har vi 4 olika årstider vilket också resulterar i att man måste skifta däck två gånger per år. I och med att landet är avlångt kommer vintern olika tider och berör också tiden när man ska byta till vinterdäck. I det här inlägget går vi igenom vad man ska tänka på och vilka datum lagen säger om vinterdäck.


När får man byta till vinterdäck?

Transportstyrelsen har bestämt vad som gäller angående vinterdäck. Från den 1 December 2024 till den 31 mars 2025 är det krav på vinterdäck på din bil om vinterväglag råder.

Bil som kör på is och snö


När får man ha dubbdäck 2024?

Kravet är samma som ovan beskrivet men du får sätta på tidigast 1 Oktober 2024 och låta dom sitta kvar på bilen fram till 15 April 2025. Du får givetvis ha dubbdäck längre period än så men då gäller det att vinterväglag råder.

Dubbdäck är alltså tillåtet 1 Oktober till 15 April

Krav på vinterdäck gäller från 1 December - 31 Mars


Vad är vinterväglag?

Om snö, is, frost eller snömodd finns på vägen så innebär det att det är vinterväglag. Det räcker att det råder vinterväglag på vissa delar av vägen för att det skall betraktas som att vinterväglag råder.


När bör man byta till vinterdäck?

Vädret blir alltmer oförutsägbart och vintrarna varierar oerhört mycket från det ena året till det andra. Varför riskera att fastna ute på vägen utan rätt däck för vädret?


För att undvika att hamna i en farlig situation kan du tänka på den här enkla regeln:

"När temperaturen är under 5 °C är det dags att byta till vinterdäck!"


Vad är skillnaden på friktionsdäck och dubbdäck?

De två olika vinterdäcken som kallas för friktionsdäck och dubbdäck har ofta samma uppbyggnad, skillnaden är att det sitter dubbar i dubbdäcket och friktionsdäcket sakna dubbar.


Vart kan jag byta däck?

Du är alltid välkommen till oss på NB Gummi i Stockholm som är specialiserade på däck och har över 30 års erfarenhet på samma adress - Birger Jarlsgatan 108.

Det är smidigt då vi har drop-in året runt så du behöver inte ringa och boka en tid. Dessutom har vi lördagsöppet under högsäsong.

Vi har även däckhotell i Stockholm där vi tar hand om däcken åt dig, vi tvättar och kontrollerar dina däck, förvarar dem och även ser till att lufttrycket är korrekt. Du kan alltså komma förbi och göra ett "pit-stop" i 5-7 minuter och under den tiden hinner vi skifta dina hjul.


Vad kostar det att byta till vinterdäck?

Pris för att byta till vinterdäck hos NB Gummi är 600kr för ett skifte.

Däckhotell som är ett smidigare alternativ kostar mellan 1650kr - 2350kr beroende på storlek av dina hjul. Du kan läsa mer om vad som ingår i vårat däckhotell här.


tabell över mönsterdjup på däck

480 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page